Laiturin valinta — eri laiturityypit erilaisiin rantoihin

Laiturin valinta on tarkkaa hommaa Suomen vaativissa olosuhteissa. Laiturin on kestettävä veden pinnan korkeuden vaihtelua, myrskyjä ja tietenkin jäätymistä talvella. Näihin haasteisiin on kehitelty erilaisia rakennusteknisiä ratkaisuita, jotka soveltuvat kukin parhaiten tietyntyyppiseen rantaan ja tietyntyyppisen laiturin rakentamiseen.

Eri laiturityypit erilaisiin rantoihin

Laituri kannattaa valita tarkkaan rannan mukaan. Yleisesti tarjolla on kolmea laiturityyppiä: ponttoonilaituri, paalulaituri ja arkkulaituri. Jokaisella laiturilla on oma asennustapansa, joka vaikuttaa olennaisesti laiturin ominaisuuksiin ja ennen kaikkea siihen, millaiseen paikkaan asennus kannattaa tehdä.

Ponttoonilaituri

Kevyet, ilmatäytteisten ponttoonien avulla veden pinnalla kelluvat ponttoonilaiturit kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Ne ovatkin varma valinta tarpeeksi suojaiseen ja syvään rantaan; niiden asennus on melko helppoa ja halpaa, laiturin kansi pysyy aina oikealla korkeudella veden pintaan nähden, eikä laiturin omistajan tarvitse huolehtia siitä, että jäät rikkoisivat laiturin, koska se voidaan siirtää talven ajaksi kuivalle maalle.

Ponttoonilaituri ankkuroidaan metalliketjuilla betonipainoihin, jotka lepäävät veden pohjassa. Koska laituria ei varsinaisesti kiinnitetä pohjaan, soveltuu se lähes millaiseen tahansa rantaan pohjasta riippumatta, kunhan vesi on tarpeeksi syvää.

Ponttoonilaituria miettiessä on kuitenkin tärkeää varmistaa, että asennuspaikka on tarpeeksi suojainen. Varsinkin syksyllä kovat myrskyt voivat muuten viedä laiturin mukanaan. Jos laiturin asennuspaikka on tarpeeksi suojainen, voidaan se myös halutessa jättää veteen talveksi; jäätyminen ei vahingoita laituria, mutta avoimemmassa paikassa jäiden liike voi rikkoa laiturin rakenteen.

Paalulaituri

Paalulaituri puolestaan asennetaan puupaalujen varaan, jotka puolestaan yhdistyvät veden pohjaan laskettavaan pohjalevyyn. Paalulaitureita löytyy samanlaisina tehdasvalmisteisina paketteina kuin ponttoonilaitureita, mutta ne voidaan myös tehdä mittatilaustyönä.

Ponttoonilaituriin verrattuna asentaminen on usein työläämpää ja kalliimpaa, mutta myös lopputulos on kestävämpi. Tämän takia paalulaituri on usein parempi valinta avoimempaan paikkaan. Paalulaituri voidaan myös purkaa talven ajaksi ja nostaa rannalle. Laiturin korkeutta säädetään yleensä käsisäädöillä veden pinnan korkeuden mukaan.

Arkkulaituri

Jos rannan pohja puolestaan on kivikkoinen, voi paras ratkaisu olla arkkulaituri. Arkkulaituri lepää joko puusta valmistetun ja kivillä täytetyn tai betonisen, painavan arkkurakenteen päällä. Laiturirakenteen painon vuoksi on varmistettava, että laiturin alusta on kantava, jotta rakenne ei pääse sortumaan. Myös arkkulaiturin kansirakenne nostetaan tyypillisesti maihin talveksi.

Varsinais-Suomen alueella laitureita myy ja asentaa esimerkiksi Saaristorakennus Ketonen Oytag:
325 sanat

minusta

Rakennusala tänä päivänä Rakennusteollisuus muuttuu jatkuvasti siinä, missä muutkin alat, ja ne, jotka haluavat olla tietoisia uusimisesta tuulista, pitäisi seurata aktiivisesti mitä muut yritykset ja ala kokonaisuudessaan tekee. Tähän blogiin koitetaan tuoda ajankohtaista sekä yleistietoa alasta. Tarvitsetko tietoa rakentamiseen liittyvistä sivustoista, hallintaohjelmistoista tai kirjoista. Tai kenties pohdit mistä ostaa mikäkin palvelu ja työväline. Täällä pyritään tuomaan vinkkejä kaikkeen tähän. Blogissa tarkastellaan myös rakennusalan ja esimerkkejä juridisesta näkökulmasta. Tilanteita tuodaan ihan perusrakennusprojekteista. Blogissa pyritään huomioida perusrakentajan tavalliset asiat, kuten uutiset, ajankohtaiset tapahtumat ja rakennustrendit. Sellaiset asiat kuten oikeudenmukaisuus, yhteiskuntavastuullisuus ja sukupuolten monimuotoisuus rakennusteollisuudessa jää monien sivustojen aiheista pois, mutta täällä pyritään kirjoittaa myös niistäkin. Toivottavasti saat paljon oivalluksia ja ajateltavaa rakennusalasta ja vinkkejä omiin rakennusprojekteihin!

Haku