Milloin on hyvä tarkistaa kodin ilmanvaihtokanava?

Tervetuloa kirjoitukseni pariin! Oletpa sitten ensimmäistä kertaa blogini parissa tai jo vakituinen lukija, toivon, että tästä kirjoituksesta on sinulle hyötyä. Tänään kirjoitan ilmastoinnin sekä ilmanvaihdon tärkeydestä.

Me kaikki olemme varmasti joskus kuulleet erilaisista sisäilmaongelmista. Oli kyseessä sitten oman kodin tai työpaikan ongelmat, niitä ei koskaan tulisi jättää huomiotta. Ongelmat sisäilmassa voivat vaihdella harmittomammista haitoista, kuten esimerkiksi kylmästä lattiasta tai vaihtelevasta huonelämpötilasta aina vakavampiin ongelmiin kuten hajuihin, meluun, tunkkaisuuteen ja pahimmissa tapauksissa jopa tilassa oleskelevien oireiluun. Sisäilman ollessa epäpuhdas voi siinä olla myös erilaisia hiukkasia ja mikrobeja, jotka aiheuttavat joillekin ihmisille vakaviakin oireita. Me kaikki reagoimme eri lailla, mutta sisäilman laatu on seikka, johon on sekä asumisviihtyvyyden että terveyden kannalta tärkeää kiinnittää huomiota.

Edellä mainittuja ongelmia voidaan kuitenkin ennaltaehkäistä sekä korjata toimivalla ilmanvaihdolla. Jo rakennusvaiheessa on tärkeää varmistaa että rakennuksen LVI-työt on hoidettu asianmukaisesti. Toimiva ilmanvaihtokanava on hyvä asentaa ammattilaisen, kuten IV-Lipasti Oy toimesta. Näin voidaan pitää huoli siitä, että ongelmia ei ilmene asumisvaiheessa. Myös ilmantiiveysmittaus on tärkeä rakennusvaihe. Mittaus arvioi rakennuksen tiivisteet ja ilmanvaihdon toimivuuden. Jos asiassa on puutteita, voidaan ne korjata vielä ennen muuttoa.

Ei kuitenkaan riitä, että ilmanvaihto on asennettu oikein vaan sitä pitää myös muistaa huoltaa ja ylläpitää. Esimerkiksi säännöllinen puhdistus on tärkeää, jotta ilmanvaihtokanava toimii moitteetta ja pitää ilman puhtaana ja raikkaana. Useimpien järjestelmien suositeltu puhdistusväli on 5-10 vuotta. On kuitenkin hyvä tarkastaa myös useammin, onko kanavaan kertynyt esimerkiksi paljon pölyä. Lemmikkitalouksissa voi olla, että puhdistus täytyy hoitaa useammin, sillä lemmikkien karvat saattavat päätyä kanaviin. Lisäksi, jos asukkaat huomaavat esimerkiksi silmien jatkuvaa kuivumista voi se kieliä kuivasta ilmasta. Tämä saattaa monesti helpottua järjestelmien kokonaisvaltaisella puhdistuksella. Jos joku asukkaista on astmaatikko, on puhdistusväli parempi pitää tiheämpänä, esimerkiksi n. 2-3v. Myös esimerkiksi märät läikät seinissä voivat olla merkki ilmanvaihdollisista ongelmista, reagoi näihin siis heti äläkä anna niiden pahentua. Mitä nopeammin viat korjataan, sitä pienemmillä kustannuksillakin yleensä selvitään.

Milloin siis olet tarkastanut viimeksi kotisi ilmanvaihdon kunnon? Olisiko nyt hyvä hetki?tag:
309 sanat

minusta

Rakennusala tänä päivänä Rakennusteollisuus muuttuu jatkuvasti siinä, missä muutkin alat, ja ne, jotka haluavat olla tietoisia uusimisesta tuulista, pitäisi seurata aktiivisesti mitä muut yritykset ja ala kokonaisuudessaan tekee. Tähän blogiin koitetaan tuoda ajankohtaista sekä yleistietoa alasta. Tarvitsetko tietoa rakentamiseen liittyvistä sivustoista, hallintaohjelmistoista tai kirjoista. Tai kenties pohdit mistä ostaa mikäkin palvelu ja työväline. Täällä pyritään tuomaan vinkkejä kaikkeen tähän. Blogissa tarkastellaan myös rakennusalan ja esimerkkejä juridisesta näkökulmasta. Tilanteita tuodaan ihan perusrakennusprojekteista. Blogissa pyritään huomioida perusrakentajan tavalliset asiat, kuten uutiset, ajankohtaiset tapahtumat ja rakennustrendit. Sellaiset asiat kuten oikeudenmukaisuus, yhteiskuntavastuullisuus ja sukupuolten monimuotoisuus rakennusteollisuudessa jää monien sivustojen aiheista pois, mutta täällä pyritään kirjoittaa myös niistäkin. Toivottavasti saat paljon oivalluksia ja ajateltavaa rakennusalasta ja vinkkejä omiin rakennusprojekteihin!

Haku