Painuneen talon oikaisu onnistuu erilaisilla menetelmillä

Kiinteistön omistajan eteen saattaa tulla kaikenlaisia yllätyksiä. Osa niistä ei ole kovin miellyttäviä, mutta onneksi moniin ongelmiin löytyy nykymaailmassa ratkaisu. Joskus talo alkaa ajan myötä vajoamaan, mikä näkyy yleensä ensin pieninä halkeamina ja myöhemmin huomattavampina lattian vinoutumina. Tässä artikkelissa kerron mistä vajoaminen voi johtua ja mitä sille voi tehdä. Älä huoli, painuneen talon oikaisu voi olla helpompaa kuin uskot!

Mistä painuminen johtuu?

Rakennuksen painuminen voi johtua huonosti rakennetusta perustasta. Joskus maaperätutkimusta ei ole tehty tarpeeksi huolellisesti ja talon alle ei ole rakennettu tarpeeksi kestävää maata. Jos maaperää ei ennen rakentamista tutkita, ei voida nähdä mitä päällimäisen kerroksen alla on. Pehmeä savimaa lähtee helposti painumaan kasaan rakennuksen painon alla. Rakennuksen suuruus ja rakentamiseen käytettyjen materiaalien paino ovatkin tärkeitä huomioon otettavia seikkoja. Maaperätutkimusta tehdessä kannattaakin siis olla jokseenkin perillä siitä, minkälainen rakennus tontille on tarkoitus tulla. Joskus suunnitelmat ja tarkastukset ovat olleet kunnossa, mutta rakennusvaiheessa jokin on mennyt pieleen. Tiivistäminen ja täyttäminen on voinut jäädä puolitiehen tai materiaalivalinta olla väärä. Toisinaan käy niin, että salaojitus jää tekemättä tai on tehty hutiloiden, jolloin vesi aiheuttaa talon alla olevan maan vajoamisen.

Mitä painumisesta seuraa?

Vajoaminen voi aiheuttaa pieniä kosmeettisia virheitä, kuten betoniseinien ja lattialaattojen rakoilua. Pidemmän päälle siitä tulee kuitenkin suurempi ongelma, sillä rakennus ei yleensä painu tasaisesti. Epätasaisen vajoamisen seurauksena talon rakenteet alkavat halkeilla ja niistä pääsee sisään kosteutta. Kosteus tuhoaa taloa pikkuhiljaa. Myös rakennuksen energiatehokkuus ja ilmanvaihto kärsii vajoamisen seurauksena. Ikkunat ja ovet eivät enää aukea tai mene takaisin kiinni. Mitä kauemmin vajoaman korjaamisessa odotellaan, sen suurempi projekti siitä tulee.

Miten vajoama voidaan korjata?

Perinteisesti vajonnutta taloa on nostettu asentamalla talon alle paaluja. Nämä paalut voivat olla esimerkiksi metallia. Tämä prosessi vaatii useimmiten talon lattian purkamista tai kuorman siirtämistä erilaisten rakenteiden avulla. Paaluttaminen on raskas, mutta usein kestävä menetelmä maaperästä huolimatta. Painuneen talon oikaisu sujuu myös injektoimalla sen alle polyuretaani-nimistä ainetta. Aine sopii erityisesti sellaisen talon nostoon, jonka alla on kiinteää maa-ainesta. Tämä tapa on paaluttamista kevyempi projekti.

Tekniikan valinta riippuu siis siitä minkälainen maaperä talon alla on. Ammattilainen, kuten esimerkiksi MKK-Eristys ja Huolto Oy osaa suositella sopivan menetelmän.tag:
335 sanat

minusta

Rakennusala tänä päivänä Rakennusteollisuus muuttuu jatkuvasti siinä, missä muutkin alat, ja ne, jotka haluavat olla tietoisia uusimisesta tuulista, pitäisi seurata aktiivisesti mitä muut yritykset ja ala kokonaisuudessaan tekee. Tähän blogiin koitetaan tuoda ajankohtaista sekä yleistietoa alasta. Tarvitsetko tietoa rakentamiseen liittyvistä sivustoista, hallintaohjelmistoista tai kirjoista. Tai kenties pohdit mistä ostaa mikäkin palvelu ja työväline. Täällä pyritään tuomaan vinkkejä kaikkeen tähän. Blogissa tarkastellaan myös rakennusalan ja esimerkkejä juridisesta näkökulmasta. Tilanteita tuodaan ihan perusrakennusprojekteista. Blogissa pyritään huomioida perusrakentajan tavalliset asiat, kuten uutiset, ajankohtaiset tapahtumat ja rakennustrendit. Sellaiset asiat kuten oikeudenmukaisuus, yhteiskuntavastuullisuus ja sukupuolten monimuotoisuus rakennusteollisuudessa jää monien sivustojen aiheista pois, mutta täällä pyritään kirjoittaa myös niistäkin. Toivottavasti saat paljon oivalluksia ja ajateltavaa rakennusalasta ja vinkkejä omiin rakennusprojekteihin!

Haku