Miten auton moottori toimii – sylinteri, mäntä, liukulaakeri ja muut osat

Moottorin voi ajatella auton sydämenä, mistä sen voima lähtee. Voima tulee polttoaineesta tai sähkövirrasta. Moottorin polttoaineena voi olla joko bensiini tai diesel. Mutta miten itse moottori toimii? Ja miksi esimerkiksi öljyäminen on niin oleellista?

Monet auton omistaakin, mutta silti se miten moottori toimii, saattaa monille olla täysin tuntematon asia. Eihän se mikään ihme ole, koska moottoria ja muita auton osia yleensä huolletaan korjaamoissa, joten tarvettakaan moiselle tuntemukselle ole. Tässä kirjoituksessa käydään hyvin yksinkertaisella tasolla läpi, miten auton moottori toimii.

Nykyisin lähes kaikissa autoissa on nelitahtimoottori. Nelitahtimoottorin toiminta voidaan jakaa nimensä mukaisesti neljään osaan. Kun mäntä liikkuu sylinterissä alas syntyy imutahti. Siitä syntyy ilma ja polttoaineen seos sylinterin kammioon. Seuraavaa vaihetta sanotaan puristustahdiksi, jossa mäntä siirtyy takaisin ylös ja samalla seos puristuu voimakkaasti. Kolmannessa vaiheessa seos syttyy kipinän avulla ja tätä kutsutaan työtahdiksi. Kun seos palaa, se laajenee voimakkaasti ja se edesauttaa männän liikkumisen alas. Tämä liikehdintä aiheuttaa liikevoimaa, minkä kerää talteen vauhtipyörä. Viimeisessä vaiheessa kun mäntä liikkuu jälleen alaspäin, pakoventtiili aukeaa päästääkseen liikkeessä muodostuneet kaasut pois.

Mistä moottori sitten koostuu? Rakenne on hieman monimutkaisempi kuin kaksitahtimoottorin. Nelitahtimoottorin hyviä puolia on, että sen osia on helppo myös muokata. Esimerkiksi jos nostokäyrää on tarpeellista muuttaa tai venttiilien kulkua muokata, se onnistuu helposti nokka-akselin vaihdolla.

Nelitahtimoottoreihin sopii myös suuren kulutuksen takia liukulaakeri. Liukulaakereissa on hyvä kuitenkin muistaa, että se vaatii jatkuvaa voiteluöljyä ja tästä syystä öljyt onkin tärkeä asia auton moottorissa. Öljyn määrän vähentyessä auto altistuu pahemmalle kulutukselle ja tällöin moottorin toiminta heikkenee. Auton moottori voi näissä tilanteissa ylikuumentua ja se voi vaurioittaa autoa todella paljonkin. Liukulaakereiden muiden osien kannalta on siis erittäin oleellista pitää oljymäärät kunnossa. Tämä onnistuu säännöllisellä tarkistamisella. Liukulaakereista enemmän tietoa löytyy esimerkiksi: Keskipakovalu Oy.

Auton moottorit ovat kehittyneet paljon viime vuosina ja tästä syystä ne tarvitsee entistä vähemmän huoltoa. Tämä kuitenkin tekee sen, että öljyämisestä huolehtiminen on entistä tärkeämpää kun se ikään kuin pitää auton moottorista huolta ja estää huoltotarpeet.tag:
310 sanat

minusta

Rakennusala tänä päivänä Rakennusteollisuus muuttuu jatkuvasti siinä, missä muutkin alat, ja ne, jotka haluavat olla tietoisia uusimisesta tuulista, pitäisi seurata aktiivisesti mitä muut yritykset ja ala kokonaisuudessaan tekee. Tähän blogiin koitetaan tuoda ajankohtaista sekä yleistietoa alasta. Tarvitsetko tietoa rakentamiseen liittyvistä sivustoista, hallintaohjelmistoista tai kirjoista. Tai kenties pohdit mistä ostaa mikäkin palvelu ja työväline. Täällä pyritään tuomaan vinkkejä kaikkeen tähän. Blogissa tarkastellaan myös rakennusalan ja esimerkkejä juridisesta näkökulmasta. Tilanteita tuodaan ihan perusrakennusprojekteista. Blogissa pyritään huomioida perusrakentajan tavalliset asiat, kuten uutiset, ajankohtaiset tapahtumat ja rakennustrendit. Sellaiset asiat kuten oikeudenmukaisuus, yhteiskuntavastuullisuus ja sukupuolten monimuotoisuus rakennusteollisuudessa jää monien sivustojen aiheista pois, mutta täällä pyritään kirjoittaa myös niistäkin. Toivottavasti saat paljon oivalluksia ja ajateltavaa rakennusalasta ja vinkkejä omiin rakennusprojekteihin!

Haku